bkgrnd

MEREKA KEKUATAN SAYA

Sunday, 16 December 2012

MAIN MASAK MASAK.. WEEEE


pagi tadi bangun je pagi teros ade tetamu dtg umah kami. jirah ngn syireen rupenya. kami decide nak masak mee & beehun kari utk lunch. duk pakat la masak bagai. dlm pkul 2 camtu siap segalanya. TAAAADAADADADDADAAA..

BEEHUN KARI PARIYAPPA !!

JIRAH . AYU . MAR . PUYEN . SYIREEN



THE HOBBIT..

semalam aku gi tengok wayang lagi. the hobbit, an unexpected journey. mmg unexpected pon. setengah jam pertame aku dah nak angkat punggong dah. org sebelah duk ckp  " oo patot la dia mcm tu td " . aku kat sini duk bebel sorang2 sebab tak paham cerite. tp aku tgk jelah. 

jujurnya, cerita ni bukan makanan aku. sbb klau aku leka sikit, teros tak paham. nak buat mcm mane, time tu lah mashed potato aku tumpah bagai. aduhhh. seriously aku tak reti nak cerita balik camne cerita tu. yg pasti ade org kerdil, ade hobbit, ade ahli sihir, pastu makhlok2 yang pelik2. serabot aku.

ntah lah. tak reti nak kabor camne. mujor tak tgk 3D. kalau tak mesti aku rase rugi. ni nak bagi bintang pon konpius ni. 6/10 je kot. hahaha. ok fine. bai.

Friday, 14 December 2012

LIFE OF PI


LIFE OF PI.. best doh. patot leh bet-ing twilight kat gsc. macam ni aku bagi. *angkat thumbs up smbil jongket2 kening. bermule dgn lagu2 india, mmbuatkan aku rase nak lari keluar hall. tp my bubu ckp, jgn risau, ni bkn cite  hindustan. tp hero dy mmg org india. kisah bermula dgn adenye mamat india bernama piscine molitor patel tp dkenali sbg PI. alaa simbol pi tulaa, yang 3.142 tu. sbb dia ni legend skolah bhgian math.mase ni ade la dia bg tau yg dia ni ade 3 fahaman, hindu, kristian dan islam. tp bile dah besar dia pilih kristian. bangge rase sbb dia ade belakon solat dlm cite ni.

ok, dia dibesarkan dlm zoo sbb bapak dia ade bukak zoo kt india. tp tup2 kene pindah sbb kerajaan nak balik tanah zoo tu. so bapak dia decide nak pindah kanada dan bawak sekali binatang2 tu utk dijual kt amerika. dorang pindah dgn kapal kargo, tp tnpa disangka kapal tu karam. abes family dia mati, binatang2 skali dan org lain. last2 tinggal dia sorang je orang. dia sempat terjun gune lifebot tu bersame dgn kude belang dan hyena(mcm musang kot). bile ribut stop, tetibe ade orang utan terapung brsame dgn pisang yg bnyak. tp sbb lapar, hyena tu bunoh zebra ngn org utan tu. mmg PI ni marah la tp tetibe keluar harimau dr celah bot terkam bunoh hyena tu. tp PI ni lagi la takot teros terjon dlm laut.

harimau tu name dia RICHARD PARKER. mmg PI kene sentiasa beware sbb dia kene hidop dgn harimau atas satu bot. last2 dia buat rakit gune lifejacket. mase ni la dia belajar cmne nak jinakkan harimau. ade la scene harimau tu terkam nak makan dia sbb zebra, orgutan ngn hyena td dah abes, so PI nak bunoh, tapi xsampai hati sbb richard parker buat muke sedih. last2 PI yang beralah duduk kt rakit dan berazam utk tangkap ikan bnyk2 utk bagi richard tu makan dan tak kan serang dia.

kat tgh laut tu, dia tempoh dgn macam2. jumpe dengan ikan terbang, dolphin, ikan paus, ikan jerung, ade ribot lagi sekali,obor2 dan mase tu dia xdek tenage sgt. sampai la last2 dia terdampar kat pulau misteri. pulau yg mase siang nampak ok, tp bile mlm air kt situ berasid sbb ade la kisahnye. so PI rase itu petunjok dr tuhan utk dy teroskan prjalanan dia. mase ni dia dah give up gile smpaikan dia dah tak kesah kalau dia mati. tp rezeki dia, dia terjumpa pulau dan diselamatkan org. part ni la sedih sbb richard pergi tinggalkan dia tanpa smpat dia ucap selamat tinggal. yelaa, dorang dah baik giler kot. 227 hari terdampar kat laut.*tak silap aku la. wiki ckp. 

bnyk adegan lucu, debor, sedih. hampir menitis jugak la air mata emas aku ni. korang kene tengok sendiri la. memang terbaik. 10/10 . tak rugi beli tiket. dah la mmg ade 3D je. tengok ye.

mase dia tengah bertarong.
PI buat rakit sendiri sambil belajar cara mnjinakkan richard parker
ni sedih. PI dah betol2 give up. richard pon lemah sgt .nangis2 PI
dah xdek tenage. tgk je richard tinggalkan dia masok dlm hutan.



Thursday, 13 December 2012

SORY MISS SAYA BERBOHONG.. T_T

arghh,, kami bangun lewat. siot betol la. rasenye tidor awal dah semalam. sedar2 je dah pukol 8.12 am. macam mane ni? tapi siap tanye betol ke jam ni? sebab tak percayoo.. hahaha. kelas pukol 8 . tapi kami masih beradu ni pejadahnye?? kalau ikot hati nak skip je kelas. tp memandangkan minggu lepas kami dah ponteng jugak, soo kene la jugak bangun. 

tak percaye anak dara boleh siap bangun, kemas katil, mandi, dressup, calit2 krim sikit (tak pakai bedak), dalam mase 15 minit je. hua2. aku rempit kancil tu takyah ckp la. sampai spedometer pon tak naik. jadi rosak pulak. hewhew.

kene pulak hari ni kelas gabong dgn kelas lain. dalam dewan kuliah. muke mmg tebal papan dah, tahan je panas exzos sbb malu, masok DK teros gi kat miss, tipu sunat !! 

aku : miss sory lambat. *mase tu pkol 8.40 cmtu.
        kereta saya rosak tadi.
miss : ok takpa2.

blablabla. lecture hari ni abis awal. mase nak balik salam la miss.dia boleh tanye lagi sekali.

miss : oo kereta u rosak eh.
aku : aah. kat tepi jalan.

aku dalam hati ni "jangan la tanye dah. tak sampai hati nak menipu. berdose pulak". soo cepatcepat aku keluar. hahahha. oke nak cerita ini saje! k bai.muah.


tengok mate aku, nampok sangat baru bangun tido. kuikuikui.

hehehe. sempat jugak snap dlm DK.
nak tunjuk tudung baru borong semalam.
dan gedik2 jugak taknak pakai spec.
padahal aku pakai pandang je camere tu.
tak nampak. tapi tak sangke tepat.



Wednesday, 12 December 2012

TAKMO PAKAI SPEC DAH

aku ingat nak pakai contect lens balik semule laa. rase cam jemu dah pakai spek ni. berat benor tercatuk atas hidong. tulaa, dulu ade spec kecik, gatal nak try yg besor!! hahaha. tapi mesti mak aku bebel punye lah. 5 tahun dia amek mase tuk pujok aku suroh pakai spek sbb katenye merbahaya. iye mak, kakcik tau bahaye, tapi tu kalau bawak tidor. 


baru tahon ni la aku pegang title miss specky sepenoh mase ni tau !! dulu mase darjah 3 smpai form 2 pakai spek kadang2 je padahal tak sedok diri mate tu rabon. babe, 5 tahon aku pakai lens since aku form 3 lagi tau.tak pernah pulak ade masalah lens tesekat dlm mata masa aku tidor bersamenye. hebat tak aku? nampak sgt aku tak tidor buas, hua3. so rasenye tak dek masalah kot kalau aku pakai lens semule.



RE'NU yang tahon lepas ade lagi separoh botol besor. casing lens ade lagi. so tinggal nak start enjin kete pi beli je. then setel, si dia pon dah ade bunyi suroh pakai lens balik semula. sbb payah nak main kenyit2 mata gitu. hahaha tipu je.ok lah, akan dipertimbangkan lah, rugi pulak tak gune tarikh 12.12.12 ni tuk pengembalian semula wajah puyen yg dahulu kala. ceeewaahh.


baru abes spm. masih lens
                                               
ni lens jugak. mase part berape ntah, lupe dah. uitm stud

raye taon lepas. ni spek ke-3 rasenye. hijau makngah!

mak belikan frame baru sbb hijau tu dah patah.

WE OLLS BORONG SAKAN U OLLS...

sukenye sukenye sukenye.. *buat macam lisa dlm IAD
suke gile sebab hari ni memang we olls borong sakan u olls. we olls borong tudong kangaroo..td we olls yg comel lotey ni jalan2 kat pasar uitm. singgah beli kerongsang jap. mase duk terpusing2 kepale nak carik 'mananan' , ayu ni ternampak la org duk bekerumun kat gerai tudung. belek punye belek nampak la promotion "student package 10 helai rm60 ". amboi mmg bercilok cilok la we olls ni nyah. mau nye tidak kalau dah name pempuan gitu.


we olls ni bekongsi la beli. sorang 5 helai.memang suasane kat situ berebut rebut lah. nampak tudung yg minat kat tangan orang, kite kat sini doa dlm hati moge2 dia letak balik. waduh3. mmg riot corner lah. pastu we olls ni siap buat adegan gadoh2 la kat situ. hahaha, mcm tipu plak. pantang ade org terpegang tudung we olls, teros we olls jerit,"HEYYY !!". haa camtu la punye pertahan kan tudong tu tau. jangan carik pasal ok u olls. dah mcm goreng pisang panas dah.



dekat sejam we olls duk pilih, berebot, bertumbok , berog** uppss. hahaha, bile dah siap, teros mengeloh. Alaa..tak cukop duit nak beli makanan. terok tak we olls? hari ni paling banyak duit habis. kering dah duit PT, cey konon.


lunch pukol 10 = 5 hingget.
lunch pukol 2 = 2 hingget setengah.
paw abang sayang = seploh hengget. tq broo
bayar buku = seploh hingget jugak.
borong kat pasar !!! = 38 hingget 50 seng !!

pondan yg jual tudong tu "kaya mak, hari ni nyah " .
minggu ni kene ikat perot la gayenye. mujor tinggal khamis and jumaat je dah. hamboi sakan la we olls. memang esok kene pakai lah. tak payah basoh pon xpe. kui kui kui hak tuiiii . k bai



BUSUK PUNYA OLANG !!

Ayu penah cerita pasal malaysia lawan bola dengan bangla, malaysia kalah sebab orang kate bangla busuk. busuk gile, yeke ??? harimau mude tak tahan nak tutop hidong mase nak menggelecek bola tu. aku pikir pikir. mungkin ye jugak . hahahaha

Then kami ade pegi kedai 2 ringgit kat j-town., kebetulan ade bangla tgh shopping situ. pergh,,,, mmg busok gilew doh. bau daun ketom. bau kentut pon ade jugak kadang2. aku yang beratur sebaris dekat counter dengan dia pon bleh bau lagi. ya Rabbi. orang ke tenuk ni, hahhaa, kejam2. menzalimi bau badan org betol aku ni. eh eh. tp dia pon zalim jugak ok. see !! hidong aku bedarah tahan bau. ok itu tipu. tp senok la hidong ni. berbakul bakul la tutt tutt tutt aku bagi kat dia. hahaha. maaf ok. kite O - O .

AKU, AYU DAN JIRAH

structure project design.. iyee,, saya mendesignkan diri ye. bile dah part 6 ni asek dok memprojek je keje nye. bukan projek tuttt ye, hahaha. kelas padat giler dari pukol 8 pagi smpai pukol 1. jap lagi ade kelas lagi pkul 2 sampai 7 mlm. memang gaye pelajar cemerlang cemerkap la aku ni rasenye. hahaha  aminn.
sir azran suroh kitporang bawak pelan rumah banglo 2 tingkat. tp kitorang amek yg org punye. hahaha, pastu sir sound.

sir :  mane boleh pelan image la. saya nak pelan yg betul2 punye.
kami : ok fine nanti kami cari.
sir : saya nak kamu cari hari ni jugak. tak kesah lah nak ambik dari mane pon. nak pegi kuantan ke, KL ke. ikot kamu lah
aku : sir ni buat lawak ke ape.

pastu sir keluar pegi borak2 dgn sir isha. aku pasti tu sbb dorang kacip giler. dan dikesempatan itu ayu ajak aku gi makan. bereh bohhhhh...sampai kat cafe, tertegur sir fakhri yg ajar kitorang design sem lepas

ayu : cube tanye sir kot kot dia ade pelan. dia mesti ade punye.
aku : aah kan. *terus tanye sbb dia amek lauk sblh aku.
aku : sir, sir ade pelan rumah tak. nak boleh.
sir: boleh. nanti datang bilik saya.
aku : ok lepas sir makan nanti saya pegi bilik.

then kami makan dan makan dan makan dgn syirin, haza, wawa ngan eda. cerita pasal syirin mInum ubat gemuk. pastu sempat lagi prommot jual barang, dgn wawa duk korek2 gigi nye, ok memang macam2 kami ni. bile dah nak balik je, jirah baru dtg dgn temegah megahnye lantas menyuroh kami teman dia makan pulak.

bile dah siap, kami naik ke bilik sir fakhri. tp patah balik semule sbb ayu tetinggal wallet kat cafe. naseb tak hilang lagi. then kami dapat weh pelan, macam bulan jatuh ke riba, tak payah nak print potostet bagai dah sebab sir bagi kami free2 je wpon kertas tu dah burok. burok sgt weh!!!

bile dah siap lukis nak tunjuk katy sir azran, tapi dia tak nak tgk sebb dia dah kalut nak keluar. macam tak sabar2 je nak abeskan kelas dgn kami,

aku : sir nak gi dating eh.
sir : eh ,mane ade la.

tibe2 sir isha masok. umphhh nak gi dating la tu. hahaha, tapi sampai sudah sir taknak tgk hasil kerja kitorang sbb maybe dia dah lapor lapor sangat agaknye. kui3. so disinilah aku sekarang. berblogging jap kat kelas, suke2 hati je kan. lantak lah. bukan aku yg yg bayar wifi ni pon.hahahahah. k bai. muah.

                      gune camera depan. terok benor jadinye

nota lutot : name jirah aku sebut sekali je kan. sbb dia nak enterprem so aku masokkan sekali kat tajok post ni. ahhahaha. tapi takpe, ade gambo !!

Thursday, 6 December 2012

BERSANGKA BAIK LEBIH INDAH




KAHWIN HANTARAN MURAH  à  “ ish !! murahnya hantaran dia. ni mesti sengkek giler ni !! ”

KAHWIN HANTARAN MAHAL  à  “ ish !! mahalnya?? Nak jual anak ke ape ni ?? ”

KAHWIN UMUR MUDA  à  “ ish !! muda- muda dah kawen, ni mesti ade buat bende tak baik ni. Ntah2 dah mengandung !! ”

KAHWIN UMUR LAMBAT  à  “ ish!! Dah tua baru nak kawen, tu laaa muda- muda tak nak kawen. Orang dah beranak pinak dia baru nak kawen. Tak laku kot ”

KAHWIN BUAT MAJLIS KECIL  à  “ ish !! ni kawen ke ape?? Kedekutnya, makanan pun ntah pape je rase. Bukan selalu, buatlah besar sikit ”

KAHwIN BUAT MAJLIS BESAR  à  “ ish !! besarnya majlis. Kalah anak datuk !! nak berlagaklah tu. Macam anak dia je nak kawen kat dunia ni !! ”

Berprasangka baiklah, jangan dengar kata orang. Dengar kata ALLAH. Hidup INSYA-ALLAH bahagia. Nak kahwin tak susah, tapi mereka dan kita yang buat kahwin jadi susah dan terseksa !!!!! bersyukur dengan ape yang ade. Itu sudah memadai di mata ALLAH. Wallahualam.

NOTASIKU: MULUT ORANG MEMANG TAK LEH TUTUP. TAMPOR SAJE BELIAU !!!

TAK CERDIK ATAU TERLEBIH CERDIK NI ?? KONPIUS




Suatu hari Ali sedang belajar matematik di tadika. Kemudian cikgu pon bertanya.

Cikgu : Ali, 20 x 6 berapa?
Ali       :tak tau cikgu.
Cikgu : esok cikgu nak kamu bagi tahu jawapan. Balik rumah ulangkaji semula.

Lalu dia pon balik lah kerumah. Kemudian dia terlihat ibu sedang menjual nasik lemak di luar rumah, dia pon bertanya.

Ali    : mak, 20 x 6 berapa?
Mak : nasik lemak, nasik lemak.

Lalu dia pon terlihat kakak yang mahu pergi membeli belah. Dia pon bertanya.

Ali        : kakak, 20 x 6 berapa?
Kakak : lets go babe, lets go babe

Lalu dia terjumpa ayah yang sedang menonton perlawanan bola sepak, dia pon bertanya.

Ali      : ayah, 20 x 6 berapa?
Ayah : ronaldo, ronaldo

Dia terlihat pula abang di meja belajar dengan muka yang sangat stress. Dia pon bertanya.

Ali        : abang, 20 x 6 berapa?
Abang : mu gi lah Tanya nenek mu bodoh !!!

Selepas itu dia menuju ke bilik nenek yang baru sahaja habis solat, dia pon bertanya.

Ali        : nenek. 20 x 6 berapa?
Nenek : Alhamdulillah…

Keesokan harinya cikgu pon bertanya lagi.

Cikgu : ali. 20 x 6 berapa?
Ali       : nasik lemak, nasik lemak.
Cikgu : cikgu akan bawa kamu berjupa dengan guru besar.
Ali       : lets go babe,  lets go babe

Cikgu pon bawa dia jumpa guru besar. Guru besar bertanya.

Guru besar : nama kamu siapa?
Ali                 : ronaldo, ronaldo.
Guru besar : kenapa kamu buat semua ni?
Ali                 : mu gi lah Tanya nenek mu sendiri bodoh !!
Guru besar : kamu di buang sekolah !!
Ali                 : Alhamdulillah…


NOTALUTOT: PAHCEROH ALI TAK TAU JAWAPAN SEBENOR..HIKHIKHIK

Wednesday, 5 December 2012

SAMASAMA BERUBAH



Semasa BERCINTA = tak bertudung

Semasa AKAD NIKAH = bertudung

Semasa BERSANDING = tidak bertudung

Semasa SOLAT = bertudung

Semasa BERCERAI  ( naik mahkamah) = bertudung

Selepas BERCERAI = tak bertudung

Semasa MASUK KUBUR = bertudung


Ayuh wanita jagalah aurat kita. Yang lelaki pula jangau tahu marah sana sini. Ade kakak? Adik? Mak? Isteri ? TEGURLAH..tak salah pun.

KENGKAWAN KE LENGLAWAN ???



JENIS JENIS KAWAN

KAWAN CHIPSMORE  à  kawan macam ni sekejap ade sekejap takde. Hairan jugak mane la dia pegi. Kene tangkap ngan bunian ke ape?

KAWAN BUAYA  à  perangai sebijik cam buaya. Suka makan orang. Kawan makan kawan la tu maknenye.

KAWAN PERFUME  à  time wangi je dekat ngan kita. Time busuk menjauh.

KAWAN PISAU à  mulut tajam mengalahkan pisau sampai kita pun takut nak cakap lebih-lebih dengan dia.

KAWAN CHOCOLATE  à  mulut manis cam kilang Cadbury tumpah dalam mulut dia. pakai ilmu ape ntah !!

KAWAN KAYU  à  sebijik cam tunggul. Orang cakap ape pon dia buat derk je.

KAWAN SPAN  à  lembut. Seorang yang sopan santun. Memang lembut tahap gaban. Suare pon ayu je.

KAWAN DURI  à  suke sakitkan hati kita. Mulut takdek insurans langsung

KAWAN KAUNSELING  à  yang ni jenis kerja kat Jabatan Kebajikan kot. Semua benda dia nak tahu.

KAWAN IBU  à  sebijik cam mak kita. Selalu ade ketika kita susah dan senang. Kawan macam ni la yang semua orang nak~~~

Kawan gembira senang dicari, kawan menangis susah sangat nak cari. Jadilah kawan yang mampu menegur sahabat kita apabila mereka melakukan kesalahan. Berkatalah benar walaupun pahit. InsyaAllah itu kawan yang 
terbaik !!!

#kopipes
notakaki : aku benci kawan yang dok cerita pasal pakwe dye even bende kecik sekalipon. aku benci kau !!! hahahaha. benci jugak ngn org yg suke blagak baik dgn menfitnah diriku jahat,hua3.. sebarlah satu uitm tu minah senget!! 

Monday, 3 December 2012

INI LELAKI



Konon nampak handsome bile pandai main gitar, 
bawa moto besar, nyanyi sedap,
baju up to date, gaya macho ~~~~

Sebenarnya lagi handsome bile pandai ilmu agama, 
jalan kaki pergi masjid, mengaji sedap, 
pakai baju diniat menutup aurat dan gaya merendah diri~~~~


NOTASIPOT: ADIK AKU LA KABOR…HEHEHHE

pesanan UAI



“ Bila datang lelaki yang COMEL AGAMANYA.. tapi dia bukan ustaz, bukan tok guru, bukan ulama, DIA HANYA ORANG BIASA…tetapi cukup sembahyang 5 waktu, tak makan haram, tutup aurat dan bila ada orang MENGAJAR DI SURAU MASJID, DIA PERGI !! walaupun seminggu 2 kali, dah dikira baik pada agama… KAHWIHKAN SEGERA dengan lelaki baik seperti itu, walaupun jalan kaki, naik motor je.. tak ada kereta tak ape kerana REZEKI DI TANGAN ALLAH !! bukan ditangan manusia.. ”

KELAPORAN KESEDAPAN KEMAHUAN KESEKARANGAN


KELAPORAN.. AOK LAPOR ?? BEGITU JUGEK KOI
RASE MACAM NAK MENDE YG SEJUK2 JE NI HAAA








AMBOI KECUR AIR LIUR KOI.. SABOR LAH WAHAI PEROT !!!





NEW SEMESTER NEW SPIRIT


first day kat rumah sewaa
mcm xpercaya aku dah PART 6 !!!
gilooo laahh. tua sudah aku rupenye
dh jadi akak senior dah. huhu
tp takpe dik, akak budak baik
no bulies bulies you ollls. hahaha
rase xsabar plak nk p CAMPCESS ngn dak part 1

masok umah, terkejut berok den
sbb our new housemate dah ade
9 orang tu. yeayy !!!! 
moga2 jenis kepale gile2 cam kami
tp malangnya rmai lagi aku xkenal
sbb belum smpat nk berkenalan

sepatutnya aku dah ade kat kelas dah ni
menikmati + menghadap suasana UITM
tp kami terlebih rajin pulak
kelas pukul 8 kami isytiharkan cancel
so kls ku akn bermula jam 2 ptg ini. hahah
awal2 dah ponteng, petanda kurang sihat !!!

tp takpe, pagi ni enjoy dulu
kat umah dah terbiasa bgn pagi
so kt sini pon tetiba mata xmau tido dah
and aku ambik jalan mudah utk bertenet
now tgh layan xfactor usa, tgn adik aku marly rose 
hahaha, her voice is so amazing,.
lepas ni ingat nak layan running man plak.
sementara wifi tgh speeding 260 km/hr ni..
ok chalo bhete !!! adios!!

Thursday, 22 November 2012

DUIT DUIT DUIT



Duit boleh beli BANTAL & TILAM.. tapi tidak boleh beli TIDUR..

Duit boleh beli UBAT.. tapi tidak boleh beli KESIHATAN..

Duit boleh beli BUKU.. tapi tidak boleh beli KEBIJAKSANAAN..

Duit boleh beli INTAN & PERMATA.. tapi tidak boleh beli KECANTIKAN..

Duit boleh beli MAKANAN.. tapi tidak boleh beli SELERA..

Duit boleh beli RUMAH.. tapi tidak boleh beli KELUARGA..

Duit boleh beli BARANGAN MEWAH.. tapi tidak boleh beli PELAJARAN..

Duit boleh beli HIBURAN.. tapi tidak boleh beli KEBAHAGIAAN..

Duit boleh beli PERNIAGAAN.. tapi tidak boleh beli KEBERKATAN..

Duit boleh beli CINTA.. tapi tidak boleh beli KESETIAAN..

Duit boleh beli ORGAN BADAN.. tapi tidak boleh beli NYAWA..

Duit boleh beli PANGKAT & KEDUDUKAN.. tapi tidak boleh beli IMAN..

Anda setuju ?????



NOTA LUTOT : DUIT BUKAN SEGALANYA… TAPI DUIT PUNYA SEGALANYA… RENUNG-RENUNGKAN~~~


APA SALAH PEREMPUAN ????



DIAM  à  dia lemah

LANTANG  à  nampak salah

MESRA  à  dia gatal

PASIF  à  dipijak pijak

KAHWIN  à  bila beranak ??

TAK KAHWIN à  pasti digelak

BERHIJAB  à  dikata kolot

TAK TUTUP  à  lagilah heboh

SETIA   à  dimadu suami

CURANG  à  dicanang dia keji

TERLALU CINTA  à  dimain mainkan

TERLALU BERJAGA  à  dimarah marahkan

MENANGIS  à  rimas selalu

MATA KERING  à  dipanggil kepala batu

BUAT BETUL  à  pelbagai benda dipersoal

BUAT SILAP  à  sekampung berbual


Apa salah perempuan ?? kami juga punya harga diri. Tapi UNTUNG jadi perempuan sebab setiap sekali dilemparkan kejian dan hinaan, SYURGA  adalah tempatnya..cukup menjadi SOLEHAH kerana ALLAH, dirinya sudah pasti sebaris dengan para bidadari dan mungkin lebih atas lagi. Wallahualam..

IT IS FACT !!!!

Cerita indon   àà à   sikit sikit anak bertukar
Cerita Hindustan   ààà  sikit sikit joget
Cerita korea   ààà  sikit sikit menangis
Cerita amerika  ààà  sikit sikit kiss
Cerita melayu   ààà  sikit sikit IKLAN !!!

NENOTAPUY: menyampah aku tgk drama melayu.

Friday, 9 November 2012

berMASAlah....


aku memang ade masalah dengan MASA
MASA selalu cari gadoh dengan aku
sokmo MASA serabotkan hidop aku
dah kenape dengan MASA ni??
memang bawak MASAalah betol la
seeee... MASA lagik !!
aku tenJen tau tak !!

result aku tinggi sikit dari lubang hidong
paras2 mata bawah sikit dari bulu kening
sebab ape??
sebab MASA laa.
ni buat aku nak salahkan MASA ni..
haruu biru betoi la hidop dengan MASA
aku tak dan nak kejaq hang tau dak
awat dok pecot laju sangat

kenapa MASA???
sebab MASA lah result aku terjunam
penat sem lepas aku panjat tinggi2
ni dah tanah runtoh pulak dahhh
memang kacau bilau sunggoh. haru !!

aku takdak MASA nak study
aku tak cukup MASA utk study
aku tak cukup MASA nak wat latihan
aku tak cukup MASA utk rehat
aku tak cukup MASA utk......
argghhhh utk sume lah


engineer solve the problems yee puyen. so sabar!! but i still love CIVIL ENGGINEERING. muah !!

Thursday, 8 November 2012

KEDEBORAN... DEBO BEGER


Bismillahirrahmanirrahim...

wahhhh, debo debo debo.... sebab ape debo ??
sebab esok result final dah kua.. name je esok. tapi tgh malam ni dah blh cek kat email dah.. 
waaaa takooot beta !!!!aku yakin bukan aku je takot
kalau dah name je student UITM, kompem rase nak tekeluar dah jantong.
Ya Allah.. kau berikanlah keputusan ku secemerlang sem dahulu. kalau boleh lagi cemerlang.
walaupon ku tahu performance ku baru2 ni tak memuaskan, 
tapi tolonglah DL. aku taknak CGPA aku jatuh,, huwaaaaaaaa. 



GIRLS DAY OUT



Setelah bertahun2 tak berjumpe, akhirnya kami dapat jugak keluar same2. Walaupon lagi 5 orang xdapat join sbb busy.  Pertemuan kitorang ni sangat2 la hepinye.. yeayy !!!! kalau aku dangan huda, nak dekat 3 taun dah tak jumpe, last jumpe pon mase amek result SPM kot. Ke tak jumpe pon time tu. Tak ingat dah. Tapi aku ngn amy lagi la lame. Dekat 5 taun dah. Awal2 form 4 dulu jumpe jap. Pastu teros tak jumpa dah. Same la ngn bdk2 lagi 5 org tu. Lame sgt dah tak jumpe asenye.. jom layan gambor gile kami ye. hehehhee





nota lutot : aku sayang sama kamu kamu !!


SAYA DAN DIA




Satu hari saya jalan2.
Saya nampak dia.
Dia hensem sangat.
Saya mula jatuh hati padanya.
Saya kata, saya sayang dia.
Dia senyum je.
Saya mula ngorat dia.
Dia ngorat saya balik.
Kami sama2 ngorat.
Eeeeee suweetnye saya ngan dia.
Lame2 dia pon suka saya.
Cam saya suka dia.
Tapi berak tak semestinya keras.
Kadang2 cair juga.
Saya dan dia selalu gadoh2.
Tapi walau camne pon.
Saya tetap cinta dia.
Cinta sampai bile2.
Umm kalaulah saya dapat kawen ngan dia.
Saya la orang paling bahagia kat dunia ni.
Tapi saya tetap bangga.
Walau terok camne pon saya.
Dia tetap terima saya seadanya.
Terima kasih sayang saya…



ZAMAN KECIK KECIK DULU ~~~~



tak lame je lagi umor aku nak masok 21. tapi aku still tak matang lagi. camno ni ?? dalam duk tepikir2 tu, teringat la mase zaman kecik2 dulu.

  • Kat sekolah ade salesman jual buku cerita. Ari ni bagi list, esok mintak duit beli buku tu.
  • Air susu pon camtu jugak. Esok mase gi sekolah kene mintak duit lebih kat abah nk beli susu jagong, coklat ngan strawberi.
  • Pastu sibok dok tempah kad nama yg ade bnyak jenis tu. Pilih kod dia. Pastu pos. 2 minggu pastu baru dapat.
  • Bile ade program Nilam, sume sibok nak pinjam buku. Just tulis nama pengarang je. Sipnopsis bantai je.
  • Pakai pensel box yg boleh bukak depan belakang, pastu yg ade sharpener kat gh2 dia.
  • RMT kat sekolah xbest langsong. Tapi bdk yg berduit pon join jgk. Xfaham aku…
  • Main lawan pemadam. Sanggop berebot kat koop nk beli pemadam sebelah putih sebelah hijau tu.
  • Pakai pembaris bergerigi, yang kat dalam ade air pastu ade mende berkilat dalam air tu.
  • Selok beli pembaris besi yg bile pukol kat tgn, teros dia ikot melekat melengkong camtu kat tangan kite.
  • Cikgu pakai pembaris kuning panjang yg ade pemegang kat tengah2 tu. Tp xpernah nmpak pon cikgu pegang kat situ.
  • Bulu ayam relai dan ramping sebab sokmo dijadikan rotan.
  • Time pendidikan seni, sibok ambik bawang, batang pisang, kentang kat umah sebab nk buat seni tompok2 tu, pastu ade kolaj la, anyaman pakai kertas warne lah..
  • Main game 2D. super Mario, street fighter, boomberman. Sume pakai tape.
  • Sibok beli jam digimon kat McD. Pastu main lawan2 ngn jiran2. Pastu boleh jage pet tu, bagi makan, tido, mandi…
  • Balik sekolah mesti beli Dendang, Jojo, Tora sbb nak mainan dia tu. Coklat tu tak makan pon.
  • Pakai beg sekolah beroda yg ade gambor kartun macam2 kat dpn tu.
  • Tak sabar nak balik sekolah petang sebab nk tgk cerita usop sontorian, keluang man.
  • Ponteng kelas fardu ain sebab nk tgk cerita Rosalinda ayammor.. admire kat Fernando jose tuu..

korang dulu camni tak?? hahaha.. jangan tak ngaku eyhh....


Tuesday, 6 November 2012

layan RM skaleyyyy..




ni saje nak kongsi sikit cerite yg baru je aku abes tgk pagi tadi.. RUNNING MAN episode 117 if im not mistaken. dah lame sebenornye aku tak berunning man ni. yelahh, bile balik umah peluang tuk mengonline tu payoh benor nak dpt. ni pon aku curik berok band abang aku. hua3. dia tak tau tu.. shhhhhhh

oke episod yg ni tema dia RIDDLE RACE.. riddle tu ape?? riddle pon tak tau?? teka teki la.. artis jemputan dia ade lah yg hensem tu Ji Sung , Song Chang-ui , Ji Jin-hee , Yoobin (wondergirl) dan budak cantik Suzy (miss A).. best jgk a episod ni. klaka, mmg sokmo2 klaka pon kan.

klaka time yoobin, suzy and jihoo gi kejot puak2 laki tu bgn tido. sememeh blake muke. pastu gary yg blur nak mam . jong kook  yg taff gile slmber belari kendong jihoo *mcm gamba kat atas tuh. haroro yg still gatal and macam2 lah. 

dorang main macam2 game.then akn dpt hint utk selesaikan teke teki tu la. tapi last2, yg menang tu kumpulan grasshopper jaesuk.. kecewa daku my sparta kook kalah. uhuk3


BERCINTA SELEPAS KAHWIN ??




memang mulia sangat bile beranggapan camtu. sebab bagi aku, maknanye dia takkan kapel or bersosial la time muda mudi ni kan??? biasenye pmpuan la yang akan ckp mcm ni. org laki payah skali, yelahh,, hidop hanya sekali kan.. tapi masalahnye skrg.. lu ckp tak serupa bikin maaa. still lagi keluar atau bahase sopannya kene angkot ngn lelaki2 *nampak sgt sokmo bertukar laki* tp dgn alasan mmber-member . mmber kepala lutot kau !!! 

pmpn yg ckp nak bercinta selepas kahwin ni adalah pmpn yg jenis nak suruh family carikan jodoh utk dia. atau yg jenis dah insaf sikit, sbb pernah dikecewakan oleh lelaki.. tapi kau ??? hahhahhaa.. sangat kelaka la.. buang karan je updet status kt fesbuk, twittttterrrr, BBM bagai.. siap memperlekehkan lagi org yg kapel. tapi tak reti nak cermin diri sendiri.. helllo hello hello.. awak yg dah pernah dikecewakan dan kami tahu mcm mane perilaku awak mase syok kapel dulu,, jgn nak kutok or judge org lain same mcm awk !!! ada faham ??? kami yang kapel ni keluar makan hujung minggu je. tapi awak seminggu 2 3 kali keluar dgn lelaki yang bertukar2 orang.  janji dorang ada kereta nak keluar. kan ???

tak perlu keluarkan firman Allah kalau diri sendiri tu  tak perfect lagi. kalau awk putus, tapi awak berubah kearah yang lebih baik, awak tak biarkan diri awak tu senang2 kene angkot, awak tak buat status ' senang nak keluar bile dah free ni. tak dek org nak marah '. haaaa !!! silakan !! silakan lah mengubah kami2 ni. kecil tapak tangan, stadium bukit jalil kami tadahkan. tapi ???? urmmmm lu pikir lah sendiri


puyen bebel : kita akan kenal seseorang tu kurang dari 5 bulan atau pon tak pernah kenal langsong.. barulah dinamakan bercinta selepas kahwin.. ada faham ????


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...