bkgrnd

MEREKA KEKUATAN SAYA

Friday, 14 December 2012

LIFE OF PI


LIFE OF PI.. best doh. patot leh bet-ing twilight kat gsc. macam ni aku bagi. *angkat thumbs up smbil jongket2 kening. bermule dgn lagu2 india, mmbuatkan aku rase nak lari keluar hall. tp my bubu ckp, jgn risau, ni bkn cite  hindustan. tp hero dy mmg org india. kisah bermula dgn adenye mamat india bernama piscine molitor patel tp dkenali sbg PI. alaa simbol pi tulaa, yang 3.142 tu. sbb dia ni legend skolah bhgian math.mase ni ade la dia bg tau yg dia ni ade 3 fahaman, hindu, kristian dan islam. tp bile dah besar dia pilih kristian. bangge rase sbb dia ade belakon solat dlm cite ni.

ok, dia dibesarkan dlm zoo sbb bapak dia ade bukak zoo kt india. tp tup2 kene pindah sbb kerajaan nak balik tanah zoo tu. so bapak dia decide nak pindah kanada dan bawak sekali binatang2 tu utk dijual kt amerika. dorang pindah dgn kapal kargo, tp tnpa disangka kapal tu karam. abes family dia mati, binatang2 skali dan org lain. last2 tinggal dia sorang je orang. dia sempat terjun gune lifebot tu bersame dgn kude belang dan hyena(mcm musang kot). bile ribut stop, tetibe ade orang utan terapung brsame dgn pisang yg bnyak. tp sbb lapar, hyena tu bunoh zebra ngn org utan tu. mmg PI ni marah la tp tetibe keluar harimau dr celah bot terkam bunoh hyena tu. tp PI ni lagi la takot teros terjon dlm laut.

harimau tu name dia RICHARD PARKER. mmg PI kene sentiasa beware sbb dia kene hidop dgn harimau atas satu bot. last2 dia buat rakit gune lifejacket. mase ni la dia belajar cmne nak jinakkan harimau. ade la scene harimau tu terkam nak makan dia sbb zebra, orgutan ngn hyena td dah abes, so PI nak bunoh, tapi xsampai hati sbb richard parker buat muke sedih. last2 PI yang beralah duduk kt rakit dan berazam utk tangkap ikan bnyk2 utk bagi richard tu makan dan tak kan serang dia.

kat tgh laut tu, dia tempoh dgn macam2. jumpe dengan ikan terbang, dolphin, ikan paus, ikan jerung, ade ribot lagi sekali,obor2 dan mase tu dia xdek tenage sgt. sampai la last2 dia terdampar kat pulau misteri. pulau yg mase siang nampak ok, tp bile mlm air kt situ berasid sbb ade la kisahnye. so PI rase itu petunjok dr tuhan utk dy teroskan prjalanan dia. mase ni dia dah give up gile smpaikan dia dah tak kesah kalau dia mati. tp rezeki dia, dia terjumpa pulau dan diselamatkan org. part ni la sedih sbb richard pergi tinggalkan dia tanpa smpat dia ucap selamat tinggal. yelaa, dorang dah baik giler kot. 227 hari terdampar kat laut.*tak silap aku la. wiki ckp. 

bnyk adegan lucu, debor, sedih. hampir menitis jugak la air mata emas aku ni. korang kene tengok sendiri la. memang terbaik. 10/10 . tak rugi beli tiket. dah la mmg ade 3D je. tengok ye.

mase dia tengah bertarong.
PI buat rakit sendiri sambil belajar cara mnjinakkan richard parker
ni sedih. PI dah betol2 give up. richard pon lemah sgt .nangis2 PI
dah xdek tenage. tgk je richard tinggalkan dia masok dlm hutan.



2 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...